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U.S. Department of Transportation 
Research and Special Programs Administration 
400 Seventh Street, S.W. 
Washington, D.C. 20590 
 
February 14, 2003 
 
Mr. Don A. Ledversis 
Pipeline Safety Engineer 
Rhode Island Division of Public Utilities & Carriers  
89 Jefferson Boulevard 
Warwick, RI 02888 

Dear Mr. Ledversis: 

 This is in response to your request of January 25, 2002, for an interpretation of the jurisdictional status of the 
campus gas distribution system operated by Bryant College in Smithfield, Rhode Island. The question is whether the 
campus gas piping system is a Master Meter System subject to the gas pipeline safety regulations in 49 CFR Parts 191 
and 192. The college claims that this system does not meet the definition of Master Meter System because it only 
uses gas to provide heat and hot water to the campus buildings and does not resell the gas. 

 To conclude that the Bryant College gas distribution pipeline facilities are subject to safety regulation, we need to 
determine that the system is a pipeline facility and that the gas is being delivered to consumers who, directly or indirectly, 
pay for the gas. Master Meter System is defined in the pipeline safety regulations at 49 CFR § 191.3: 

.. a pipeline system for distributing gas within, but not limited to, a definable area, 
such as a mobile home park, housing project, or apartment complex, where the 
operator purchases metered gas from an outside source for resale through a gas 
distribution pipeline system. The gas distribution pipeline system supplies the 
ultimate consumer who either purchases the gas directly through a meter or by 
other means, such as by rents. 

Pipeline facility is defined in the pipeline safety regulations at 49 CFR § 192.3: 

…new and existing pipelines, rights-of-way, and any equipment, facility, or building 
used in the transportation of gas or in the treatment of gas during the course of 
transportation. 

 Bryant College's system is clearly a pipeline facility. It distributes gas through underground pipelines to campus 
buildings. It does not appear to meet the definition of Master Meter System because it is using the gas delivered 
through its pipeline system to provide heat and hot water to campus buildings. In this instance the college would be 
the consumer of the gas. 

 However, if the Bryant College gas system provides gas to consumers, such as concessionaires, tenants, or others, it is 
engaged in the distribution of gas, and the persons to whom it is providing gas would be considered the customers even 
though they may not be individually metered. In this situation the pipelines downstream of the master meter used to 
distribute the gas to these ultimate consumers would be considered mains and service lines subject to the Federal 
pipeline safety regulations. The Bryant College pipeline system would then be a Master Meter System. 

 In conclusion, the Bryant College gas distribution system is a Master Meter System subject to pipeline safety 
regulation under 49 CFR Parts 191 and 192 if it is providing gas to customers in addition to providing heat and hot 
water to campus buildings. 

If you have any further questions about the pipeline safety regulations, please contact me at (202) 366-4565. 

Sincerely, 
Richard D. Huriaux, P.E.  
Manager, Regulations  
Office of Pipeline Safety 


